BM Reform İhtiyacı Gazze’deki Soykırımda Gözler Önüne Serildi
“`html
Birleşmiş Milletler Reformu Üzerine Yeni Tartışmalar
İsrail’in Gazze’de devam eden soykırım suçlarına karşı, Birleşmiş Milletler’in (BM) etkili önlemler almaması, uluslararası örgütte köklü reformlar yapılması gereğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Ajans Anadolu’nun haberine göre, BM’nin Gazze’de yaşanan olayları durdurmakta yetersiz kalması üzerine, eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Hans von Sponeck, özellikle Güvenlik Konseyi’nde veto sisteminin yeniden ele alınması ve dünya genelinde daha adil bir temsilin sağlanması gibi konuları vurguladı.
BM Reformları Üzerine Öneriler
Von Sponeck, BM’nin son yıllarda Batı odaklı bir yapı haline geldiğine dikkat çekerek, bu durumu eleştirdi. “İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği eylemler, uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor ve bu durumda BM’nin etkisizliği dikkat çekiyor.” dedi.
Eski BM Filistin Özel Raportörü Profesör Richard Falk ile birlikte yazdığı “BM’yi Özgürleştirmek: Umutlu Gerçekçilik” adlı eserinde, BM’deki reform ihtiyaçlarının neler olduğu üzerinde derinlemesine bir inceleme yaptıklarını belirten von Sponeck, siyasi, yürütme ve yargı organlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Güvenlik Konseyi’nde Veto Sayısı ve Temsilde Adalet
Güvenlik Konseyi’nde veto sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunan von Sponeck, bu sistemin tamamen kaldırılabileceği ya da bir kararın veto edilmesi için birden fazla ülkenin buna onay vermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Konsey’deki kararların üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi önerisinin de gündemde olduğunu aktardı.
ABD’nin Tek Taraflı Politikalarının Etkisi
Von Sponeck, BM’nin etkisizliğinin ardında ABD’nin tek taraflı politikalarının bulunduğunu belirtti. “Araştırmalarımız, önemli olaylar üzerinde ABD’nin olumlu oy kullandığı bir kararın neredeyse olmadığını gösteriyor.” diye ekledi. Ayrıca, her iki partiden ABD hükümetlerinin uluslararası düzenin değişmesine karşı durmasının BM’nin işlevselliğini olumsuz etkilediğini vurguladı.
Küresel Temsilde Yetersizlikler
mevcut BM Güvenlik Konseyi yapısının günümüzdeki gerçekleri yansıtmadığını belirten von Sponeck, dünya nüfusunun önemli bir kısmını temsil eden Asya’nın yalnızca Çin ile temsil edilmesini eleştirdi. “Afrika ve Latin Amerika’nın bu yapı içinde yokluğunun kabul edilebilir olmadığını düşünüyorum.” dedi.
Hesap Verebilirlik ve Sivil Toplumun Rolü
Gazze’deki durumu ve hesap verebilirlik krizini dile getiren von Sponeck, BM’nin daha proaktif olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sivil toplumun artan rolünün umut verici olduğunu, bu organizasyonların uluslararası hukukun uygulanması yönünde daha fazla ses çıkarması gerektiğini vurguladı.
Von Sponeck, gençler ile yaşlı kuşaklar arasında daha fazla diyalog kurulmasının bu reform çalışmalarının önemli bir parçası olacağını öne sürdü ve çeşitli çevresel konularda gençlerin rolünün önemini belirtti.
Sonuç olarak, BM’nin etkinliğinin yeniden sağlanması ve dünya üzerinde adil bir düzen kurulması için derin reformlara ihtiyaç olduğu aşikar. Bu bağlamda, yöneticilerin ve sivil toplumun ortak çalışmaları büyük bir önem taşımaktadır.
“`